“Korte houdbaarheid van vrijwilligerswerk”

Je bent iemand die sociaal maatschappelijk is ingesteld en andere bevolkingen wil helpen en dat je daarvoor moet betalen neem je voor lief, je doet het tenslotte voor een goed doel. Maar wat is dat doel eigenlijk? En hoe zit het met de “houdbaarheid” van het vrijwillige werk dat door jou gedaan wordt?

Ik ben voorstander van vrijwilligerswerk. Toch heb ik mijn vraagtekens bij het vrijwilligerswerk van nu. Vooral in ontwikkelingslanden vind je op iedere hoek van de straat wel een ontwikkelingsorganisatie waar je als buitenlander vrijwilligerswerk kunt doen. Gratis je hulp aanbieden zit daar echter vaak niet meer bij. Betalen om vrijwilligerswerk te mogen doen is de normaalste zaak van de wereld. Vaak zijn de bedragen voor Nederlandse begrippen nog “schappelijk”, maar op het moment dat je het bedrag omrekent naar de munteenheid die in het ontwikkelingsland geld, is de waarde vergelijkbaar met een onderkomen voor een heel gezin.

Natuurlijk maak je organisaties blij als je een muur een leuke kleur geeft, gratis pennen uitdeelt of een sportdag organiseert. Maar is dat nou net niet hetgene dat er mede voor zorgt dat de achterstand in stand word gehouden? Door een likje verf ziet de muur er mooi uit. Maar als de muur nog steeds rot is vanbinnen zal de muur nooit lang blijven staan. Zolang wij blijven geven zijn wij mede verantwoordelijk voor het in stand houden van de achterstand. Het doel in mijn ogen zou moeten zijn dat ontwikkelingsorganisaties en vrijwilligers een doel voor ogen te houden dat mensen minder afhankelijk maakt. De vraag zou dus moeten zijn “hoe kun je ervoor zorgen dat vrijwilligers samen met de bevolking meerwaarde gaan creëren zodat het hun zelf in staat stelt onafhankelijk te worden?”