Toen ik recentelijk de vraag kreeg om een casting te doen voor de landelijke reuma commercial vond ik dat een goed moment om stil te staan bij het veelvoorkomende, maar tegelijkertijd nietszeggende begrip Reuma. Stilstaan is moeilijk voor mij maar voor iemand met reuma soms noodzaak. Wat heeft dat verder met mij te maken zul je denken?!

Lachen doe ik vaak, maar ook regelmatig als een boer met kiespijn als iemand mij een te stevige hand geeft om indruk te maken. Die druk die voel ik wel ja, terwijl de tranen in m’n ogen staan van de pijn die ik aan mijn handen ervaar. En dan heb ik het niet eens over de periodes dat ik mijn eigen kind niet uit bed kan tillen of in m’n armen kan houden, geen Colafles kan openen, geen deurklink naar beneden kan drukken of niet fatsoenlijk en vrouwelijk kan lopen omdat mijn teen gewrichten zeer doen en opgezwollen zijn. Mijn gewrichten zeuren wat af, en dat is echt niet sexy kan ik je zeggen!

En dan besef je dat je reuma hebt. Ik kreeg de diagnose Reumatoïde artritis een paar maanden na mijn bevalling doordat ik vocht vast hield en pijn had in mijn handen, voeten en knieën.

Accepteren dat ik Reumatoïde artritis heb scheelt al in mijn pijnbeleving waardoor ik er makkelijker mee om kan gaan en minder pijn en verkramping ervaar. Ook het geloven in een andere dag waarin ik geen pijn heb is belangrijk, daarmee zeg ik tegen mezelf “oké nu is het even zo maar ik weet dat het morgen weer beter kan zijn”, daarmee maak ik het voor mezelf minder zwaar en veroordeel ik mijn lichaam niet. In de praktijk probeer ik zoveel mogelijk op voeding en stress te letten. Ik ben ervan overtuigd dat voeding veel invloed kan hebben op mijn reumatische klachten. Tevens geloof ik dat bij veel ziektebeelden voeding van grote invloed kan zijn maar dat ter zijde.

In 2010 ben in contact gekomen met een Mesoloog. Vanaf dat moment kreeg ik het advies om geen toegevoegde suikers, cafeïne, rood vlees en zuivel te eten.  Ik ben er vanaf dat moment aan gaan staan. Ondertussen heb ik ontgiftings kuren gedaan om afvalstoffen uit mijn lichaam te krijgen. Binnen 1 jaar werd mijn ontstekingsactiviteit minder, en tot op de dag van vandaag heb ik hier baat bij. Op dit moment volg ik niet meer strikt het dieet maar ben me wel bewust dat als ik veel van bovenstaande dingen nuttig ik er de donder op kan zeggen dat ik meer pijn krijg. Om hier een voorbeeld in te geven: Ik hou van koffie verkeerd en wil mezelf dat niet ontzeggen. In het weekend mag ik die koffie van mezelf. Daar kijk ik dan ook naar uit maar ben me ervan bewust dat mijn lichaam niet dagelijks met deze stoffen in aanraking moet komen omdat mijn lichaam dat niet verwerkt krijgt. Genieten met mate, maar ach moeten we dat niet allemaal op een bepaalde manier?!

Verder dwingt reuma dat ik goed naar mijn lichaam en geest luister, want als ik dat niet doe betaal ik een hoge prijs. Waar een ander mens zichzelf sneller voorbij zal lopen, zal iemand met Reuma (in ieder geval ik) eerder nadenken over de gevolgen van zijn mogelijke acties/handelen en sneller pas op de plaats maken. Dat zie ik als iets positiefs.

Wat ik mensen met Reuma wil meegeven is dat het belangrijk is om de Reuma die je hebt onder ogen te komen en ervoor te zorgen dat stress  zoveel mogelijk vermeden wordt. Daarmee zeg ik niet dat je je leven moet leiden als reumapatiënt. Ik geloof erin dat ik alle dingen kan doen waar ik van droom, de uitvoering is vaak alleen iets aangepast. Beperkt worden betekent namelijk niet beperkt zijn.

Reuma, bedankt en tot ziens!